Zdrowie
Aktualnie czytasz:
Melon i jego właściwości odżywcze
0

Melon należy do rodziny dyniowatych, jest rodzajem ogórka, którego owoc jest częścią jadalną. W Polsce uznawany za roślinę egzotyczną i mniej popularną, w Afryce i Azji jest znany od starożytności.  Owoc ten posiada wiele prozdrowotnych właściwości, które szczególnie docenią osoby z nadciśnieniem i problemami miażdżycowymi.

Melon jest chwalony nie tylko za wyśmienity smak ale także pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jedna z odmian melona – kantalupa jest dużym źródłem cennego beta-karotenu, który chroni przed rozwojem niektórych nowotworów i miażdżycy. Dodatkowo, związek ten wspiera pracę wzroku oraz pomaga zachować na dłużej opaleniznę.

Melon to także skarbnica ważnego pierwiastka jakim jest potas. Jego zadaniem jest regulacja ciśnienia. Jak pokazują badania, odpowiednia ilość potasu zapobiega nadciśnieniu tętniczemu oraz wspomaga kontrolę ciśnienia u osób już chorujących.

Melon jest także źródłem witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za prawidłową pracę układu nerwowego. Witaminy z grupy B mają pozytywny wpływ na nasza nastrój, wspomagają koncentrację, a nawet pomagają zasnąć. Ponieważ melony dostarczają nam właśnie tych witamin, polecane są osobom żyjącym w nieustannym pędzie i stresie oraz mającym problemy z zasypianiem.

No i wreszcie ostatnia istotna cecha melona – jest polecany osobom na diecie, walczącym o szczupłą sylwetkę. Melon w ok. 90% składa się z wody, a 100 gram tego owocu dostarczy nam zaledwie 28-34 kalorii. Jakby tego było mało, melon posiada w swoim składzie cytrulinę. Ten aminokwas uczestniczy w produkcji hormonu wzrostu, który przyspiesza odchudzanie. To wszystko sprawia, że będąc na diecie chętnie sięgniemy po melona.

Ważne!
Melon posiada wysoki indeks glikemiczmy (IG=60) przez co nie nadaje się do spożycia przez cukrzyków.
Ponadto, owoce te mogą być przyczyną alergii krzyżowych.

Zobacz także:
Jaka jest Twoja reakcja?
Super!
0%
Interesujące
50%
heh...
0%
Że co?
0%
Grrrr!
0%
Smutne
50%